Gradvad Lax
Gradvad lax met augurk, mini komkommer, wasabi-pepermayonaise
Receptuur 4 personen
400 gram |
Zalmzijde |
2 gram |
Dille geplukt |
2 gram |
Kristalsuiker |
1 gram |
Anijszaad; heel |
1 gram |
Venkelzaad; heel |
1 gram |
Witte gestampte peper |
1 gram |
Fijn Zeezout |
2 eetlepels |
Mayonaise |
1 stuk |
Citroen |
1 eetlepel |
Wasabi pasta |
1 stuk |
Snackkomkommer |
1 gram |
Zoet zure augurk |
1 flesje |
Groene kleurstof |
1 bakje |
Borage cress |
1 zakje |
Sepia kroepoek |
1 stuk |
Spuitzakje |
Bereidingswijze:
- Meng in een kom suiker, zout, venkelzaad, anijszaad en gestampte peper.
- Leg de zalmzijdes op een plateau en verdeel het kruidenmengsel gelijkmatig over de zalmzijdes.
- Dek de zalm af met folie en zet het 2 dagen in de koelkast zodat de kruiden goed kunnen intrekken.
- Ongeveer 1 uur voor het serveren haal je de zalm uit de koelkast en dep je deze droog met keukenpapier.
Wasabi-peper mayonaise:
- Schep 2 eetlepels mayonaise in een kom.
- Voeg eerst een halve eetlepel wasabi pasta toe en proef of het scherp genoeg is. Voeg indien gewenst meer wasabi toe.
- Breng de mayonaise op smaak met citroenolie, een snufje zout en versgemalen witte peper.
- Voeg druppelsgewijs 1 theelepel groene kleurstof toe en meng goed. Doe de wasabi-peper mayonaise in een spuitzakje en bewaar in de koelkast.
Serveren:
- Snijd snackkomkommer in schuine, dunne plakjes voor garnering.
- Snijd de augurk in kleine blokjes van ongeveer 0,5 cm.
- Snijd de gravad lax met een scherp mes in dunne plakjes van ongeveer 30 gram per persoon (2-3 tranches).
- Drapeer de dunne plakjes zalm op het bord.
- Verdeel de komkommer en augurk over de zalm.
- Knip het spuitzakje met de wasabi-peper mayonaise open en spuit 3 flinke stippen mayo verspreid over de zalm.
- Breek de kroepoek in 2 of 3 stukjes en leg deze verspreid over het gerecht.
- Voeg vlak voor het serveren takjes borage cress (tuinkers) toe voor een frisse touch.
Nu heb je een heerlijk gerecht van gravad lax met wasabi-peper mayonaise, komkommer, augurk en kroepoek, prachtig afgemaakt met borage cress. Smakelijk eten!