16 mrt Vreemde eend uit Nieuw-Zeeland

Hebben we het over wijnland Nieuw-Zeeland, dan denken we onmiddellijk aan sauvignon blanc. Een enkeling wil het misschien nog over pinot noir hebben, maar dan houdt het op. Vreemd eigenlijk als we de laatste statistieken bekijken. Van alle aangeplante druivensoorten vertegenwoordigt sauvignon blanc ‘slechts’ dertig procent en pinot noir nog geen vijftien procent van het totale wijnareaal.

Om voor de export vooral niet te afhankelijk te worden van een of twee soorten wijn, experimenteren Nieuw-Zeelandse wijnboeren de laatste jaren er op los met andere uitheemse witte druiven. Denk daarbij aan riesling, gewürztraminer, pinot gris, maar ook viognier, arneis, verdelho en grüner veltliner. Het zijn vooral deze aromatische druiven die een mooie toekomst hebben in het relatief koele klimaat van het Zuidereiland.

Maar ook op het Noordereiland staat de tijd niet stil. In dit deel van Nieuw-Zeeland is het over het algemeen wat warmer. Geschikt dus voor klassieke rode druivensoorten als cabernet sauvignon, merlot en syrah. Maar ook chardonnay doet het daar prima. En wat te denken van chenin blanc? Deze vreemde eend in de bijt verwacht je niet een twee drie in Down Under. Maar waarom eigenlijk niet? Chenin blanc komt oorspronkelijk uit de koude Loire, maar bleek het al decennialang verrassend goed te doen in Zuid-Afrika. En dat is op het zuidelijk halfrond maar een paar graden verschil met bijvoorbeeld Hawkes Bay op het Noordereiland. Dat moet wijnmaker Gordon Russell van Esk Valley ook hebben gedacht, toen hij een paar jaar geleden chenin aanplantte in een terraswijngaard aan de rivier Tutaekuri.

Russell was op zoek naar frisse wijn met veel aroma, goede zuren en tegelijk een mooie rondeur. Dan kom je inderdaad al snel uit op chenin blanc, mits goed gemaakt dan. Cruciaal is het juiste moment van de pluk. Wacht je te lang, dan krijgen de suikers de overhand met als resultaat een logge wijn met veel alcohol. Veel van die Zuid-Afrikaanse chenin ‘oude stijl’ had daar last van, maar gelukkig weten jonge wijnmakers inmiddels ook daar hoe ze met deze druif moeten omgaan. Zuid-Afrikaanse chenin blanc zit niet voor niets in de lift!

We dwalen af. Terug naar de Esk Valley Chenin Blanc 2010 (€11,95, www.groupelfe.com). Kweepeer, appeltjes, tikje limoen. Alles heel mooi fris en sappig. Heerlijk bij kip tikka masala, of een andere niet al te pittige Indiase schotel. Maar ook gewoon als aperitief. Leuk, dit soort vreemde eenden.

Bron: TELEGRAAF | Auteur: Drs. Pieter Nijdam↓