06 mrt Peter van Houtert van Verbunt Wijnkopers en voorzitter van de KNVW

In ons jubileumjaar 2018 gaan we door het jaar heen personen, bedrijven, producenten, wijnmakers, ex- collega’s en vrienden van LFE de gelegenheid geven om samen met ons even stil te staan bij ons 50 jarige bestaan.

We gaan terug in de tijd, het woord is aan Peter van Houtert van Verbunt Wijnkopers en voorzitter van de KNVW.

Toen ik in 1994 in dienst van de HEMA trad als buyer, deed LFE zowat alle wijnen en ook nog de volledige logistiek en warehousing. Een vreemd verhaal en eigenlijk ook niet normaal. Ondanks mij goede verhouding met toen Paul Koks ( inkoper) en Ben Slaghekke heb ik de verhouding LFE/HEMA genormaliseerd en zijn ook andere importeurs aan bod gekomen. Natuurlijk was dit even slikken voor LFE, want het ging om heel veel flessen, maar jaren later zei Rob Smit tegen me dat ik door zo in te grijpen er voor gezorgd heb dat LFE verder kon groeien op de Nederlandse markt, omdat zij niet meer als DE leverancier van HEMA werd gezien. Ik mag dus in bescheidenheid opmerken dat ik aan jullie succes aardig heb bijgedragen 🙂

Wat nog bijzonder is te vermelden dat ik jaren gelden nog ben uitgenodigd om in mijn officiële functie als hulp – Sinterklaas een bezoek aan LFE te mogen brengen. Alles was uitstekend geregeld v.w.b. de uitrusting en de looks voor een knappe Sint. Ik moest wel weer opnieuw de Sint-Centrale in Bussum in, omdat ik toen ik de eerste keer naar buiten stapte om als Sint mij op weg te begeven naar Maartensdijk, prompt herkend werd door een zoontje van een goede vriend van ons die toevallig langs kwam lopen. Later gaf hij toe dat het door mijn stem en Nijmeegse accent kwam 🙂

Het sinterklaasfeest was hilarisch, want Sint kon nog even oud-zeer na voren halen en wegpoetsen. Paul Koks en Ben Slaghekke hebben het geweten. Bij Sint op schoot zal hen nog jaren later nachtmerries hebben bezorgd.

Samen met Paul en Ben heb ik prachtige reizen gemaakt en we hebben heel veel gelachen. De herinneringen zijn dierbaar, met name aan de bezoeken bij BUZET en de grote feesten daar. Onze aderen slipten dicht van de ganzenlever en werden weer open gebrand door de krachtige Buzetwijnen en Armagnac… Wat een feesten. Ook de Rugby wedstrijd in London tussen Frankrijk en Engeland was legendarisch. Met de tragische dood van de geliefde en zeer charismatische Jean Marie Hebrard, kwam helaas een eind aan dit alles. De herinneringen gaan nooit verloren.

Ik heb Rob Smit mogen opvolgen als Voorzitter van de KVNW en ook dat was eigenlijk wel bijzonder. De wereld is klein, zeker onze wijnwereld. LFE is een gewaardeerd lid van de KVNW en Marcel Kerkmeester is een zeer waardevol lid van het bestuur, waar hij de taaie cao onderhandelingen namens ons mag voeren en ook de pensioenen mag bewaken. Een groot respect voor zijn inspanningen.

Met Frank Donker heb ik nog steeds een fijn contact en we delen de passie voor wijn, maar zijn wel altijd zakelijk. “ Het gaat gewoon om handel en geld verdienen ! wijze woorden van mijn voormalige baas Mijndert Pon.” Dat hebben ze bij LFE begrepen.

Van harte gefeliciteerd met jullie jubileum en nog vele goede jaren als collega toegewenst.↓