01 mrt Harold Hamersma kiest de lekkerste wijn bij elke kaas

Geit, schaap of koe

Is het gemakzucht of juist een misverstand? Pak een fles rode wijn en wat staat vaak op het achteretiket: dat de inhoud Iekker is bij ‘kaas’. Toch zorgt een dergelijke dienstmededeling voor meer vragen dan antwoorden. Want welke kaas zou de wijnmaker bedoelen? Geit, schaap of koe? Hard of zacht? En voorts jong, belegen of oud?

Om het nog ingewikkelder te maken: kaas is de meest eigenwijze wijnliefhebber die er bestaat. Welbeschouwd blieft zelfs iedere soort zijn eigen glaasje. Past wit vaak net zo goed als rood. In sommige gevallen smaakt wit zelfs beter. Wie daarom bij verschillende kazen een wijn schenkt, slaat de kaasplank mis. In sommige restaurants lossen ze dat op door bij iedere kaas op het plateau kleine beetjes bijpassende wijn te schenken. Voor wie dat thuis te veel gedoe vindt, heb ik nog een klein houvast.

Romige kazen van koemelk smaken goed met droog wit, vooral chardonnay. Bijna alle geitenkazen doet u een plezier met sauvignon blanc. Gaat u toch voor een beproefde klassieker? Blauwe kaas komt ultiem tot z’n recht bij een glas rode port.↓