06 mrt Dhr. Jaap Grootmeijer

In ons jubileumjaar 2018 gaan we door het jaar heen personen, bedrijven, producenten, wijnmakers, ex- collega’s en vrienden van LFE de gelegenheid geven om samen met ons even stil te staan bij ons 50 jarige bestaan.

We gaan 45 jaar terug in de tijd, het woord is aan Dhr. Jaap Grootmeijer die van augustus 1973 tot maart 1991 actief was bij LFE als Commercieel Directeur.

‘ Studie-en roeivrienden hielden in 1968 de oervader van LFE ten doop. Naam op het geboortebewijs: Blaisse, Van Dijkman en Wilbrenninck. Winstoogmerk: de eigen dorst van de opbrengst bekostigen.

Het assortiment was met smaak en kennis opgebouwd, gericht op de particuliere markt, dat wil zeggen, voornamelijk hun eigen voorkeur, familie en vriendenkring . Dat ging best aardig en kalm.

Tot in 1972 een flesje van die prettige smakelijke wijnen , Rose d’ Anjou, plotseling in Den Bosch op het bureau van een grootgrutters inkoper stond.

En …. BOEM …….. alles veranderde, ook de naam, La Francaise d’Exportation, voor die plotselinge markt. Wat sommige speculanten nu van de bitcoin verwachten , is ons, liefhebbers van een goed glas wijn, vanaf 1973 overkomen. En vele jaren daarna. Eerst nog 200.000 verkochte flessen, in 1974: 2.800.000, in 1975: 5.324.504 en tien jaar later warempel een jaaromzet van 24.128.469 flessen.Daarna was de markt echt ontwaakt.

LFE consolideerde, en voelde zich krachtig met zijn voortreffelijke equipe. Het was dan ook echt topsport, voor iedereen. Ik zag 45 jaar geleden, samen met mijn collega’s, jaar na jaar onze stoutste dromen uitkomen. Van die eerste generatie vertrekken de laatste collega’s met bloemen en mooie woorden.

De jongste generatie wens ik toe dat zij het kunstje nog vele jaren zullen herhalen. Ik feliciteer alle LFE’ers met het voorrecht aan dat succes te kunnen bijdragen’.

Jaap Grootmeijer↓