Villa Maria wijnmaker Kathrin Jankowiec
Over het wijnhuis
Villa Maria is in 1961 opgericht door Sir George Fistonich. Als zoon van Kroatische immigranten in Nieuw-Zeeland, zag hij ongekende mogelijkheden om in het ‘nieuwe’ land wijn te produceren. Een land met woeste landschappen, gevormd door aardbevingen en invloeden van de Stille Oceaan. Een unieke plek onder de zon waar alle krachten van de natuur precies zo samenkomen, dat er ondanks het koude maritieme klimaat druiven kunnen rijpen. Toch was het produceren van wijn destijds geen succesvolle bezigheid. Wijn drinken in Nieuw-Zeeland was niet zo populair als in Europa en er was een groot gebrek aan kennis en vaardigheden op dat gebied. Desondanks, huurde George een aantal hectare land van zijn vader en gepaard met ondernemingsgeest, passie en doorzettingsvermogen, plantte hij 0.4 hectare aan wijnstokken: zo werd Villa Maria geboren!
Sinds de eerste oogst in 1962, is Villa Maria uitgegroeid tot een iconisch wijnhuis dat bekend staat om wijnen van topkwaliteit. Tot op de dag van vandaag zet Villa Maria de missie van George voort, door gedurfde, expressieve en uitzonderlijke Nieuw-Zeelandse wijnen te produceren. Het uitgebreide portfolio van Villa Maria is geografisch en stilistisch divers. Daarnaast hebben zij een assortiment hooggewaardeerde, premium wijnen die je jaren kan bewaren voor speciale gelegenheden. Eén ding is zeker: van de druif tot de fles ben je gegarandeerd van een 100% Nieuw-Zeelands product.
Hieronder gaan we uitgebreid in op de verschillende gebieden in Marlborough en de wijnen die er worden gemaakt. Hiervoor hebben wij de wijnmaker van Villa Maria gesproken. Maak kennis met Kathrin Jankowiec, Marlborough wijnmaker van Villa Maria
Maak kennis met de Villa Maria wijnmaker Kathrin Jankowiec
Biografie
Het verhaal van Kathrin is heel bijzonder. Oorspronkelijk komt ze uit Duitsland, waar ze als docente heeft gewerkt. Ongeveer 20 jaar geleden besloot ze alles achter te laten en de wereld rond te reizen en zo kwam ze in December 2006 in Nieuw-Zeeland terecht. Het warme welkom en de vriendelijkheid van de Kiwi’s spoorde haar aan om te blijven, een verademing na al het lange reizen. Om geld te verdienen hielp ze een klein wijnhuis tijdens de oogstperiode. Het duurde niet lang voordat ze haar liefde voor wijn en het proces van het maken van wijn ontdekte. Na een aantal jaren in de wijnindustrie te hebben gewerkt, sloot ze in 2015 bij Villa Maria aan als Marlborough wijnmaker.
Wat maak de wijn uit Nieuw-Zeeland zo speciaal?
Nieuw-Zeelandse wijn is betoverend, onmiskenbaar en uniek. Het succes van wijn uit Nieuw-Zeeland is te danken aan de unieke locatie van de twee eilanden, die wordt beïnvloed door het zeeklimaat, het hoge aantal uren zonneschijn en zeer jonge bodems. Marlborough is een bekend en erkend ‘handelsmerk’ en een synoniem met NZ Sauvignon Blanc geworden. Marlborough Sauvignon Blanc is pittig en levendig en veelzijdiger dan in het algemeen wordt gedacht. Wij dagen onszelf voortdurend uit hoe een Marlborough Sauvignon zou ‘moeten’ smaken. Het kan smaken naar de zee als de wijngaarden dicht aan de kust liggen. Landinwaarts waar het warmer is, proef je de smaken van rijp tropisch fruit. De groene en minerale noten weerspiegelen de steenachtige bodems van de wijngaarden gelegen aan de rivier. Sauvignon Blanc is beroemd om zijn aromatische expressie en ik hoop dat meer mensen de hoge kwaliteit van deze wijn gaan ontdekken.
Marlborough heeft veel bijzondere sub-regio’s. Kun je iets vertellen over deze verschillende regio’s?
Marlborough is zeer divers en beschikt over een breed scala aan verschillende teeltregio’s. Elk gebied produceert een individuele stijl van wijn, gevormd en beïnvloed door de verschillende groeiomstandigheden van de druiven. De expressie en karakter van een terroir is altijd belangrijk geweest voor Villa Maria en dit is iets waar wij heel erg trots op zijn. Onze Reserve en Single Vineyard wijnen weerspiegelen de diversiteit van de regio’s uit Nieuw-Zeeland.
De sub-regio die voor het eerst werd ontwikkeld in Marlborough is de Wairau-vallei. Binnen Marlborough beschouwen we de Wairau-vallei als de warmste en natste van de sub-regio’s. De bodems en het meso-klimaat van de Wairau-vallei zijn divers. Oude rivierbeddingbodems domineren het gebied en je vindt daar veel alluviale afzettingen met grote rivierstenen. Het gebied omvat een reeks koele, droge locaties in het binnenland en kustgebieden worden gemodereerd door een zeebries. De stijl van Sauvignon uit de Wairau is rijp en tropisch, met een zeer expressieve stijl van passievrucht, citrus en guave, die als het ware je glas uitspringen.
Ten zuiden van de Wairau-vallei, verscholen in het voetbed van de Wither Hills Range, liggen de Southern Valleys, de tweede sub-regio binnen Marlborough. De wijngaarden zijn gepositioneerd op perfect uitgelijnde hellingen en gericht naar het noorden. De koude luchtstroom uit de neerwaartse stroom van de Wither-heuvels zorgt voor een kouder en veel droger klimaat in vergelijking met het middendeel van de Wairau. De strakke bodems en het microklimaat van de Southern Valleys, produceren Sauvignon Blanc met scherpe aroma’s van kruisbes, gemaaid gras en tropisch steenfruit, met een zeer aparte textuur. Het mondgevoel is royaal, stevig en voluptueus. Pinot Noir afkomstig uit dit gebied is gestructureerd, geconcentreerd en zit boordevol zwarte kersenaroma’s.
Ongeveer 30 minuten rijden ten zuiden van Blenheim, ligt de derde grote sub-regio van Marlborough: de Awatere-vallei. Dit is de laatste sub-regio die werd ontwikkeld en in de afgelopen jaren hebben er uitgebreide aanplantingen plaatsgevonden. De Awatere-vallei is de koudste en droogste van de drie wijnbouwgebieden en geografisch de meest gevarieerd. De uitgestrekte sub-regio ligt ten zuiden van de Wairau-vallei en strekt zich landinwaarts uit van hooggelegen locaties tot blootgestelde wijngaarden dicht bij de zee. Awatere Sauvignon Blanc bevindt zich in het scherpe groene spectrum, frisse en minerale wijnen, met kruidachtige smaken en een ‘lip-smacking’ zoutgehalte. Pinot Noir uit de Awatere vallei bevindt zich in het rode fruitspectrum; Frambozen- en aardbeienfruit vermengen zich met een bouquet garni-noot en zijdezachte tannines omlijsten het gehemelte. Chardonnay van hier is mineraal en elegant, zeer gefocust en etherisch.
Hoe verwerk je deze verschillen in de stijl van de wijnen die je maakt?
We blijven graag trouw aan het unieke terroir en we willen dit vastleggen zonder de expressie ervan te verwateren door overdreven hands-on te zijn. De verschillen in klimaat zorgen er bijvoorbeeld voor dat onze Sauvignon uit de Awatere Vallei aan het einde van het seizoen binnenkomt. De rijping wordt met ongeveer twee tot drie weken vertraagd; dikke schillen zorgen voor voldoende smaak. Om de minerale nuances en groene smaak van onze Awatere-wijngaarden vast te leggen, gebruiken we zeer neutrale gist en een zachte behandeling. Onze Sauvignon uit de Wairau-vallei is expressiever in zijn fruitspectrum, hier gebruiken we gist die het potentieel heeft om deze verbazingwekkende aroma’s te ontgrendelen.
Wat is je favoriete wijngaard bij Villa Maria? …Waarom? … En wat maakt het zo bijzonder?
Onze Taylors Pass wijngaard is waarschijnlijk mijn meest favoriete site. Het ligt in de Awatere-vallei op een terrasvormige site langs de rivier de Awatere. Het is een heel bijzonder stuk grond en produceert jaar in jaar uit ‘knock-out’ Pinot Noir, Chardonnay en Sauvignon Blanc.
In de loop der jaren heeft de In de loop der jaren heeft de Awatere-rivier de nabijgelegen kliffen uitgehouwen en zo de bodems van de aangrenzende wijngaarden blootgelegd. Onze Taylor Pass wijngaard is hier een mooi voorbeed van. De bovenste laag is zeer rotsachtig en steenachtig, met daaronder ondoordringbare papa-ondergrond. De druiven hebben de neiging klein te zijn en behouden hierdoor een knapperige zuurgraad. Wijngaardirrigatie wordt gevoed door de Awatere-rivier die stroming uit zee met zich meedraagt; Het water in de rivier is licht alkalisch. Dit leidt tot zeer geconcentreerde smaken; onze Sauvignon Blanc is knapperig en mineraal; Je kunt deze rivierrotsen bijna in de mond proeven. Onze Chardonnay heeft opnieuw een mineraliteit en elegantie die de steenachtige kant weerspiegelen. Onze Pinot Noir is geweldig, heeft een bloemige noot, gecombineerd met weelderige bessen en een zacht gedroogde kruidennoot. Het is zo’n complexe wijn die me doet zwijmelen wanneer ik hem proef. De Taylors Pass wijngaard is zo pittoresk, omgeven door een ruig en wild landschap. Ik denk dat onze Single Vineyard Taylors Pass wijnen deze uitzonderlijke site heel goed weergeven.